Language
Modification

Combining history and modernity

The key principle behind the conversion was the freeing up of the interior courtyards and all of the unsightly additions dating from the 1980s. The pavilion, arcade and city wall portico as well as the Sternsaal (stellar hall) were be demolished. A transparent, airy structure was constructed instead of the Sternsaal. This was connected to the existing buildings with large-scale glazed skylights to make the original outlines of the structure recognizable once again.

 

The remaining parts of the building were maintained, but were redesigned to correspond with a contemporary form of gastronomy and business use. The new design concept divides the individual functional areas and highlights the relationships between the differing constructions. The historical premises were restored and enhanced with new entrances. The different restaurants and eating establishments are now arranged around the kitchen.

 

The new sections of the building stand out with their modern language of design. They feature façades, which have been matched to each other with large-scale arrangements and glass as the determining element. To create the corresponding areas of use and to prevent any damage to the overall structure of the building, the necessary rooms were constructed subterraneously. In this context, the construction work extended to almost all of the space, which has not been built on as well as the existing buildings.

 

There is a special focus on the design of the interior courtyards with the guest gardens and trees, which have been maintained. The new paving stone work has created an attractive urban space that can be used in many different ways.

 

Immobilien Bauträger AGA Project of IBT.AG © 2018